Premieră în România. Localitatea în care casele vor fi alimentate cu gaze naturale amestecate cu hidrogen. Explicațiile specialiștilor 

de: Ana Anițoiu
18 07. 2023

O localitate va marca o premieră în România în privința alimentării energetice a caselor. Gazele naturale vor fi înlocuite cu un amestec dintre acestea și hidrogen, în scopul reducerii emisiilor de carbon. Specialiștii au explicat la ce se pot aștepta consumatorii casnici.

Când vor începe testele

O companie membră a grupului E.ON România a anunțat că va începe luna aceasta testele la clienții casnici, pentru a verifica funcționarea instalațiilor interioare şi a aparatelor cu amestec de gaze naturale şi hidrogen.

Testele vor fi făcute în locuințele câtorva zeci de clienți ai companiei din localitatea Dârlos, judeţul Sibiu. Instalaţiile consumatorilor și elementele componente ale sistemului de distribuţie nu vor fi modificate pentru acest proces.

”Înainte de toate, vom efectua o verificare riguroasă a întregii instalaţii de utilizare a gazelor naturale, inclusiv a aparatelor, pentru a ne asigura că acestea sunt etanşe şi funcţionează corespunzător. De asemenea, vom analiza gazele de ardere.

După aceasta, vom opri alimentarea cu gaze naturale, vom conecta la instalaţia de utilizare a clientului o butelie de amestec gaze naturale (80%) şi hidrogen (20%) gata pregătită şi vom vehicula acest amestec prin instalaţie şi aparate de utilizare. Vom verifica parametrii de funcţionare şi vom măsura concentraţia gazelor de ardere.

Ulterior, vom face acelaşi lucru la revenirea pe gaze naturale, ca să asigurăm clientul că aparatele nu au fost afectate în niciun fel de amestecul utilizat”, a explicat coordonatorul proiectului.

”Nu este nicio diferenţă”

Un prim astfel de test a fost făcut până acum într-o singură locuință din țară – cea a unuia dintre directorii generali adjuncţi ai companiei Delgaz Grid, în judeţul Mureş. Acesta a explicat că nu a observat nicio diferență între flacăra dată de alimentarea cu gaze naturale şi cea cu amestec de hidrogen şi gaze naturale.

”Putem găti la aragazele noastre folosind şi hidrogen şi putem produce apă caldă şi căldură în anotimpul rece folosind aceeaşi centrală.

Practic, confortul nostru poate fi acelaşi cu cel dat de gazele naturale. Este important să reţinem că utilizarea acestui amestec ajută la reducerea emisiilor de carbon, deci la un mediu înconjurător mai puţin poluat, conform valorilor indicate de analizorul de gaze arse.

Un aspect deosebit de important este faptul că utilizarea amestecului este la fel de sigură ca şi cea a gazelor naturale”, a explicat el.

Testele ce urmează să fie făcute în județul Sibiu vor dura câteva ore, după care va fi reluată alimentarea cu gaze naturale din reţea. În luna august urmează să fie efectuate astfel de teste în cea de-a doua localitate selectată de companie, respectiv Gorneşti din judeţul Mureş, prima localitate din România cu reţea din oţel ce va fi testată.